בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בנוכחותם של אלרגנים שונים בחיינו, ביניהם הגלוטן. רגישות לגלוטן אמנם גורמת לרבים להימנע ממאכלים מסוימים, אך ניתן למצוא להם תחליפים איכותיים וטעימים לא פחות.

רגע, מה זה בכלל גלוטן?

גלוטן הוא רכיב שנמצא במאכלים מסוגים שונים. הוא חלבון שאינו מסיס במים, לכן ניתן למצוא אותו בעיקר בלחמים (הוא מסייע לרכיבי הלחם להפוך לבצק). אנשים שסובלים מצליאק, נמנעים מלאכול מאכלים המכילים גלוטן וזאת בשל העובדה שהם רגישים לגליאדין, אחת מקבוצות החלבונים המצויות בו.

לחם טחינה נטול גלוטן

לחם הטחינה הפך לפופולארי במיוחד בשנים האחרונות, מעבר לזה שהוא נחשב לאחד מבין הלחמים הבריאים, ניתן להוסיף אליו תוספות ייחודיות כמו אגוזי מלך, שקדים, חמוציות ועוד.

מצרכים:

  • 6 כפות טחינה גולמית
  • 2 כפות סילאן
  • אבקת אפייה
  • 4 ביצים
  • כפית מלח

אופן ההכנה:

  1. ערבבו את הטחינה והסילאן בקערה גדולה יחד עם אבקת האפייה והמלח, עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. טרפו את הביצים ולאחר מכן הוסיפו אותן אל התערובת.
  3. השתמשו בתבנית מאורכת (אינגליש קייק) עבור האפייה, אך בטרם יציקת התערובת, יש לשמן את התבנית היטב (אפשר באמצעות מרגרינה או שמן).
  4. העבירו את התערובת לתבנית.
  5. במידה ותרצו להוסיף ללחם אגוזים, גרעינים, חמוציות וכו' – תוכלו לעשות זאת בטרם העברת התערובת לתבנית (אם אתם מעוניינים שכל הלחם יכיל את הרכיבים הללו) או לפזר מעט בחלקו העליון של הלחם.
  6. הכניסו לתנור שחומם ל-180 מעלות ואפו למשך 20 דקות.

לחם\לחמניות מתוקות ללא גלוטן

אם בעבר היה לא פשוט לאפות מאכלים ללא גלוטן, הרי שהיום השפע רחב ויש מגוון ייחודי של מזונות איכותיים המוצעים לרגישים לגלוטן. למה להימנע מלחם או לחמניות, כשאפשר להכין אותם ללא גלוטן?

מצרכים:

  • 500 גרם קמח קונדיטור (או כל קמח נטול גלוטן)
  • שמרים טריים
  • כפית מלח
  • 2 כפיות סוכר
  • 2 ביצים
  • 200 מ"ל מים

אופן ההכנה:

  1. ערבבו את כל החומרים יחדיו עד לקבלת תערובת אחידה (ניתן לעשות זאת במיקסר ידני או מיקסר חשמלי).
  2. יש לכסות את הקערה ולהניח לבצק למשך 25 דקות.
  3. ליצירת לחמניות: חלקו את הבצק לכמה חלקים והכינו מהם את צורת הלחמניות הרצויה. אם אתם מעוניינים להכין לחם, תוכלו להעביר את הבצק לתבנית אפייה משומנת.
  4. בשלב זה יש להניח לבצק לתפוח למשך 25 דקות נוספות.
  5. מחממים מראש תנור ל- 180 מעלות ואופים למשך 20 דקות (רצוי להשגיח על הלחם ולראות שאינו נשרף).
  6. צננו את הלחם והגישו לשולחן.

את הלחמים נטולי הגלוטן ניתן לאכול בצירוף המזונות שמשתלבים עם כל לחם רגיל כדוגמת מטבלים, ממרחים, גבינות ובשרים. העולם הקולינרי מתפתח מעת לעת, כך שכיום ניתן למצוא תחליפי מאכלים לאלרגנים השונים. בתיאבון!